Mt 18,15-20
(Link bài Phúc Âm: https://bom.so/mdPbMK)
“Nếu người anh em của anh trót phạm tội…”
(Mt 18,15)
CHIÊM NGẮM MẸ SỐNG TIN MỪNG:
Là con người, không ai có thể tự hào mình không bao giờ sai lỗi. Nếu ta biết mình sai và tự sửa, đó là một ân huệ lớn lao Chúa ban. Nhưng nếu có ai cứ mải mê trong vũng lầy tội lỗi, thì những người xung quanh có trách nhiệm phải cảnh báo để giúp người ấy sửa mình. Đó là bổn phận và trách nhiệm chúng ta phải có đối với nhau. Trách nhiệm ấy, Thiên Chúa đã nói rất cụ thể qua ngôn sứ Êdêkiel: “nếu…ngươi không chịu nói để cảnh cáo nó… Ta sẽ đòi ngươi đền nợ máu nó.”[1]
Vì yêu thương, Thiên Chúa muốn cứu độ hết mọi người. Chúa ban ơn trực tiếp để giúp tội nhân sám hối, đồng thời Người cũng để chúng ta biết quan tâm đến phần rỗi của nhau trong cộng đoàn và xã hội. Đây là yêu thương thật sự. Chính vì thế, Chúa Giêsu dạy các môn đệ cách nhìn những người đã làm điều xấu xa tội lỗi: Họ vẫn là “người anh em” của ta: “Nếu người anh em của anh trót phạm tội, anh hãy đi sửa lỗi nó, một mình anh với nó mà thôi” (c.15). Đừng đồng hóa con người với việc xấu họ đã làm.
Việc cảnh báo những lỗi phạm là bổn phận và trách nhiệm của mỗi người đối với anh chị em mình, nhưng chúng ta phải biết nói sự thật trong đức ái,[2] nghĩa là “đóng cửa bảo nhau” và bảo vệ phẩm giá cho nhau. Chỉ khi cảm nhận được tôn trọng, yêu thương và tin chắc yếu đuối của mình không bị phơi bày trước đám đông, người ta mới có thể bình tâm nhìn lại chính mình, để nhận ra tội lỗi là sự xúc phạm đến tình thương của Chúa và lỗi bác ái với đồng loại, trong khi Thiên Chúa quá yêu thương và anh chị em vẫn tôn trọng họ. Từ đó, họ mới sẵn sàng hiệp thông với Chúa và cộng đoàn. Như thế, lời góp ý xây dựng với lòng bác ái sẽ không làm tổn thương người anh em, một khi đã nhận lỗi, người ta sẽ trở về với Chúa và cộng đoàn trong tình yêu, như thánh Phaolô nói: “Đã yêu thương thì không làm hại người đồng loại; yêu thương là chu toàn Lề Luật.”[3]
Mẹ Maria đã có thái độ rất dịu dàng khi gặp lại Chúa Giêsu trong Đền Thờ sau ba ngày lo lắng tìm kiếm. Mẹ không trách mắng Con, mà chỉ nói lên nỗi đau của mình, đồng thời Mẹ vẫn tạo cơ hội cho Con giải thích: “Con ơi, sao con lại xử với cha mẹ như vậy? Con thấy không, cha con và mẹ đây đã phải cực lòng tìm con!”[4] Mẹ hỏi và lắng nghe Con trả lời: Vì Con yêu mến Chúa Cha hơn cha mẹ trần gian, và đó là bổn phận của Người.
Chúng ta thường ngại góp ý vì sợ va chạm, mất lòng. Nhưng đôi khi ta lại phản ứng quá nhanh, quá mạnh, đến mức người nghe cảm thấy như mình đang đứng trước tòa án! Mẹ Maria dạy chúng ta nói sự thật bằng một trái tim yêu thương, với lòng khiêm tốn, để người kia có thể tự nhận ra lỗi lầm và sám hối vì đã làm phiền đến anh em và xúc phạm đến tình thương của Thiên Chúa.
Cả Chúa Giêsu và Đức Mẹ đều mời gọi ta biết khiêm tốn đón nhận lời góp ý chân thành của người khác để tiến lên; người khác cũng cần được chữa lành, nhờ cách nhắc nhở không làm tổn thương, nghiêm túc nhưng vẫn đầy tình người của chúng ta.
SỐNG TIN MỪNG VỚI MẸ
Noi gương Mẹ Maria, tôi nói sự thật trong đức ái, cách khiêm tốn và tế nhị, để nâng người anh em đứng lên.
CẦU NGUYỆN VỚI MẸ:
Lạy Mẹ Maria, xin dạy con biết khiêm tốn nhìn nhận sự bất toàn của mình trước khi góp ý sửa lỗi cho anh chị em, để con đừng xét nét và lên án, nhưng cảm thông và yêu thương chân thành. Nhờ đó, người ấy có thể cảm nhận tình thương và ơn tha thứ của Chúa để thực tâm hoán cải. Amen.
Lạy Mẹ Maria Vô nhiễm Nguyên tội
Xin cầu cho chúng con hằng chạy đến kêu xin Mẹ.
——————-o0o——————-
September the 6th 2026
THE TWENTY-THIRD SUNDAY IN ORDINARY TIME, YEAR A
Mt 18,15-20
(Link to the Gospel: https://bom.so/mdPbMK)
“If your brother or sister sins…”
(Mt 18,15)
CONTEMPLATE MARY LIVING THE GOOD NEWS
As human beings, no one can be proud of never making mistakes. If we know that we’ve been wrong and we correct ourselves, it will be a great blessing from God. But if there is someone who remains sinking in the mire of sins, those who are around will have a responsibility to warn him / her who will be helped with correcting them. This is our duty and responsibility towards each other. This one was very specifically spoken by God through the prophet Ezekiel: “If you do not speak out to dissuade them from their ways… I will hold you accountable for their blood.”[5]
Owing to love, God wishes to save everyone. Graces are directly bestowed on sinners by God Who has assisted them to repent, and we are concurrently also allowed by Him to be aware of being mindful of each other’s salvation within our community and society. This is true love. Therefore, Jesus’ disciples were taught by Him the way to view those who have done evil sin: They are still our “siblings”: “If your brother or sister sins, go and point out their fault, just between the two of you” (s.15). Do not equate human beings to the evils which they have done.
Warning of wrongdoings is each person’s duty and responsibility towards his / her brothers and sisters, but we must know how to speak the truth in charity,[6] ie. “settle matters privately among ourselves” and to protect each other’s dignity. Only when people perceive to be respected, loved, and they are certainly confident that their weaknesses weren’t exposed to the crowd, can they calmly reflect on themselves, in order to recognize sin as an offense against God’s love and a failure of charity towards their fellow-creatures, while they are so much loved by God and are still respected by others. They will since be set for communion with God and the community. Others won’t be hurt by charitable constructive criticism, and once their faults are acknowledged, they will return to God and the community in love, as St. Paul said: “Love does no harm to a neighbor; love is the fulfillment of the law.”[7]
Mary had a very gentle attitude when She met Jesus again in the Temple after three days of anxious searching. The Son wasn’t scolded by Her Whose pain was only expressed, and a chance was simultaneously still given to Him for explaining: “Son, why did you treat your parents like this? Do you see, your father and I have been anxiously searching for you!”[8] She asked and listened to Her Son’s answer: Because He has loved the Father more than His earthly parents, and that’s His duty.
We’re often afraid of making suggestions for fear of conflict and offense. But sometimes we react so quickly, so strongly, to such an extent that the listener feels as if they are standing before a court! We were taught by Mary to speak the truth with a loving heart and humility, so that the other person may recognize his / her own mistake and repent because of bothering the brother or sister and of offence to God’s love.
We’ve been invited by both Jesus and Mary to modestly receive the other persons’ sincere feedback so as to progress; these ones also need to be healed through our way of reminding which is not hurtful, being serious but still full of humanity.
LIVE THE GOOD NEWS WITH MARY
Following Mary’s example, I humbly and delicately tell the truth in charity, so that others may be helped with a lift.
PRAY TO MARY
O Mary, teach me to be aware of modest acknowledgment of my own imperfections before offering feedback and corrections for others’ errors, so that instead of faultfinding and condemnation, I sympathize with them whom I sincerely love. These persons can thus perceive God’s love and forgiveness in order to have genuine repentance. Amen.
O Mary conceived without sin,
Pray for us who have recourse to You.
[1] X. Bài Đọc I, Ed 33,8
[2] X. Ep 4,15
[3] Bài Đọc II, Rm 13,10
[4] Lc 2,48
[5] See: First Reading, Ez 33,8
[6] Ep 4,15
[7] Second Reading, Rm 13,10
[8] Lk 2,48
